Kako odabrati savršen puder-prvi dio :)

08:18

Pozdrav cure.Evo danas pišem o puderima gdje ću vam pokušati pomoći da odredite koji vašoj koži odgovara.Lično,imala sam mnogo promašaja sa puderima,skoro nikada nisam mogla naći odgovarajući za moj tip kože i to bi uvijek bilo katastrofa,samo bi bezveze novce dala.Ali,razni blogovi su mi pomogli da to promjenim.Nadam se da će vam ovaj post pomoći pri šminkanju,a najviše curama koje tek počinju sa šminkanjem.


-Nanošenje pudera je jedan od prvih koraka u šminkanju.To je osnova na koju nanosimo ostatak šminke.Bitno je da odaberete pravi tip i pravu nijansu pudera kako bi on lijepo izgledao na vašoj koži.Svrha samog pudera je da pokrije nedostatke na licu,ujednači i zaštiti ten od štetnih sunčevih zraka i ostalih spoljnih utjecaja.

Dakle,izbor najboljeg pudera za vašu kožu je jako bitan,ali ni najbolja šminka neće pomoći ako prethodno ne pripremite vaše lice.Prije nanošenja pudera potrebno je dobro očistiti lice i nanjeti odgovarajuću kremu.Sredstvo za čišćenje lice će uklonite nečistoće,prethodnu šminku,a krema koja odgovara vašoj koži pripremit će lice na najbolji mogući način.Trebate znati da je suhoj koži potrebna odgovarajuća hidratantna krema ,a masnoj ne samo matirajuća već i ona koja kontroliše lučenje masnoće.Ako pripremite lice na ovaj način,onda ćete sigurno izvući maksimum od pudera.


  •   BAZE/PRAJMERI/PODLOGE ZA ŠMINKU   
Poslije pripreme lica,a prije nanošenja pudera možete koristiti bazu(podlogu) za lice,proizvod koji je sve popularniji u posljednje vrijeme.Podloga ima zadatak da pripremi kožu prije nanošenja pudera,da popuni sitne pore-bore,pomogne puderu da se duže zadži na licu..
Također prajmeri bi trebao da ujednači ten,prekrije sitne nedostatke,zaštiti od UV zraka,omogući lakše nanošenje pudera itd.
Prajmer je obično gelaste teksture,često na bazi silikona i uvijek ga je potrebno nanjeti zaista malo jer se lako razmazuje po licu.Poslije nanošenja prajmera potrebno je sačekati neko vrijeme(par minuta) kako bi se on na pravi način stopio sa kožom i kako bi ste dobili glatku i finu podlogu.
Kod nas je slab izbor prajmera ali ja ću navesti neke po pristupačnoj cijeni:essence(all about mat),balea(teint perfektion),max factor(facefinity all day),avon(magix).

  • KAKO ODREDITI PODTON KOŽE/BOJU TENA?
Jedna od najvažnijih stvari u izboru vrste pudera koji odgovara našoj koži je i izbor prave nijanse.
Za početak bi trebalo da odredite svoj podton,a to možete na nekoliko načina:
1.Vene na unutrašnjoj strani podlaktice na dnevnom svjetlu-ako su zelenkaste,onda vaša koža ima žuti podton što znači da je boja vašeg tena topla.Ako su vam vene više plave,onda je podton vaše kože plav,što znači da je vaša boja tena hladna.
2.Skolnite kosu sa lica:dok ste bez šminke prislonite čisti bijeli peškir na vrat i ramena.Ako vam u poređenju sa peškirom lice izgleda žuto,definitivno ste toplog tena.Ako vam lice izgleda roze ili plavičasto onda ste hladnog tena.
3.Prema boji kose i očiju:iako ovo nije pravilo,ljudi hladnog tona kože imaju plave,zelene i svikaste oči i plavu,crnu ili braon kosu.Oni kojima su oči braon,crne ili svjetlo smeđe sa crnom,kestenjastom ili plavom kosom u kojoj ima crvenkastih tonova najčešće su topli tip.
4.Ako vaš tip ne spada ni u jednu od ovih grupa(toplo/hladno),onda ste jedan od sretnika koji imaju neutralnu boju tena.

  •   KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆU NIJANSU PUDERA?
Uvijek birajte nijansu pudera koja je najsličnija boji vaše kože. Puderi se obično proizvode u različitim varijantama podtonova:hladni,topli ili neutralni.Hladni je rozikast,topli žućkast a neutralan bež boje.
Isprobajte nekoliko nijansi pudera koji odgovaraju vašem podtonu tako što ćete malu količinu(vrlo malu) nanijeti duž linije brade i dobro utapkati/utrljati u kožu.Ona nijansa koja se najbolje stopi sa bojom vašeg tena,tako da se dio na koji ste stavili puder ne razlikuje po boji od ostatka lica i ne odstupa od boje vrata,savršena je za vas.
Bitno je da za odabir nijanse pudera koja sasvim odgovara vašem licu uvijek odvojite dovoljno vremena.
Puder je potrebno isprobati na dnevnom svjetlu,a kako ga u prodavnicama najšečće nema,ne bi bilo loše nanjeti ga a zatim izaći sa ogledalcem napolje,jer jedino tako možete biti sigurni da nijansa pudera odgovara boji kože.
Također,nema svrhe isprobavati puder na ruci ili bilo gdje na tijelu jer se boja skoro sigurno razlikuje od one na licu,tako da je najbolje probati na ivici brade,jer je to mjesto gdje se susreću nijanse lica i vrata.


-Nadam se da će vam  ovaj post pomoći pri odabiru pudera.Ovo je prvi dio,znači sljedećih dana ću napisati i druga dva.Čitajte,komentarišite kako vam se sviđa i ako imate nekih pitanja,slobodno napišite ispod u komentar rado ću vam odgovoriti :)♥

You Might Also Like

8 komentari

  1. Hej, divan post,pomoci ce mnogima♥♥♥
    Htela sam se obratiti svim devojkama da nam postavljaju pitanja na ask.fm http://ask.fm/ProblemiSaveti647 ako im trebaju saveti i tu nam pisite ideje za blog. Puno bi mi znacilo. Hvala ♥

    OdgovoriIzbriši
  2. Predobar post, meni je puno pomogao nada se da ce i drugima. http://littlebookswonderland.blogspot.com/ Ako volis knjige pogledaj moj blog, jos sam na pocetku ali nadam se da ce ti se svidjeti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Post je savršen, kao i ceo tvoj blog!

    Pogledaj i moj: http://hgdfas.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. Post je divan,meni je pomogao nadam se da će i drugim curma.♥♥♥

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno,napisala sam i drugi dio,procitaj ako zelis i nadam se da ce ti i on pomocii❤❤

      Izbriši

Popular Posts